Informatie

Buiten

Wij gaan zoveel mogelijk met de kinderen naar buiten, ook als het weer minder goed is. Wij stimuleren uw kind om zelf zijn fantasie te volgen, zelf te laten ontdekken wat het weer, de natuur en de dieren te bieden hebben. Uw kind krijgt de ruimte om zich heerlijk te bewegen. Hiervoor is speciale kleding (overalls, regenkleding, crocs/playshoes en laarzen) aanwezig.

Op deze manier wordt uw kind gestimuleerd om ‘natuurlijk te spelen’ zonder gebruik te maken van standaard speeltoestellen.
Uw kind kan zich buiten goed uitleven in de ruime speelweide, die omheind is door een kindveilig hekwerk. Uw kind kan kennis-maken met allerlei bloemen, planten, (fruit)bomen, verschillende weersom-standigheden, seizoenen en met voedsel uit onze groentetuin. De kinderen gaan zelf op onderzoek uit om, bijvoorbeeld, te kijken of de kippen al eieren hebben gelegd.
Deze zelf geraapte eieren laten wij regelmatig terugkomen op het broodmenu van de kinderen. Daarnaast kweken en verzorgen wij elk jaar eetbare gewassen zoals aardbeien en tomaten samen met de kinderen. Samen plukken wij de rijpe vruchten en eten ze lekker op. Hierdoor ervaren de kinderen dat ons dagelijkse voedsel met goede zorg gezond kan opgroeien.

In de speelweide zijn er ontdekweggetjes, en daarnaast zijn er klim- en klautermogelijkheden, allemaal gemaakt van natuurlijke materialen. De kinderen kunnen hun fantasie op de vrije loop laten, lekker rollen in het gras, stampen in de plassen, voelen in de modder, soep maken op het kampvuur en verstoppen in de struiken.

Aangrenzend aan de speelweide bevindt zich een dierenweide met kleine dieren zoals een pony, cavia’s, konijnen en kippen. Er is ook een dierenverblijf waar de kinderen naar de dieren kunnen gaan kijken. Uw kind kan de dieren aaien, voeren, verzorgen en knuffelen. Het is ook mogelijk om naar de varkens in de ren te gaan kijken, op de boerderij.

Dagopvang:
Er wordt de mogelijkheid geboden om in speciaal daarvoor ontwikkelde buitenbedjes te slapen. Veilig buiten slapen in de frisse buitenlucht zorgt voor meer weerstand door een grotere opname van vitamine D. De frisse lucht is heel goed voor de longen van jonge kinderen en de innerlijke rust. Met name voor kinderen met astmatische aandoeningen, allergieën en moeilijke slapers kan dit bedje een goede oplossing zijn. Onderzoeken hebben dit aangetoond. Het buitenbedje is voorzien van (hor)gaas en een perspex raam, waardoor insecten en andere dieren niet bij de kinderen kunnen komen. De mogelijkheid om buiten te slapen wordt tijdens het plaatsingsgesprek met de ouders besproken.

Binnen

Binnen is veel ruimte om te ontdekken en te beleven. Voor alle leeftijden is volop spe(e)lmateriaal beschikbaar. Bij de activiteiten wordt rekening gehouden met het verschil in leeftijd tussen de kinderen. Er wordt geknutseld met onder andere natuurlijke materialen. Ook worden er samen liedjes gezongen, spelletjes gedaan, verhalen gelezen/voorgelezen en gerelaxt.

Door de ruimte zo in te delen met verschillende speelhoeken, zodat de kinderen ongestoord kunnen spelen en waarin ze zich kunnen terugtrekken. Uw kind maakt zelf de keuze wat hij/zij graag wil doen. De basis van de binnenruimte heeft een rustige uitstraling, op deze manier wordt uw kind niet onnodig afgeleid.

Gedurende de dag wordt de taalontwikkeling zoveel mogelijk gestimuleerd. Dit doen wij door te benoemen wat je ziet, hoort en doet tijdens alle activiteiten, emoties en verzorgingshandelingen, zodat uw kind weet wat er in zijn omgeving gebeurt.

Dit alles rond de boerderij voegt iets bijzonders toe aan het dagelijks ritme van spelen, eten en slapen. Daarmee onderscheiden wij ons van de reguliere kinderdagverblijven. Ervaringsgericht leren is leren door te doen en te ervaren. Kinderen onthouden dit dan beter.

Dagopvang:
Om regelmaat en rust aan uw kind te bieden kijken wij naar de behoefte van uw kind. Uw kind geeft zelf aan of hij/zij genoeg gegeten heeft of wanneer hij/zij moe is en graag wil rusten. Dit alles in overleg met u als ouders. Bij baby’s nemen wij zoveel mogelijk het ritme van thuis over.